Boeken in Witteveen


Op de hoek van de Kanweg en de Benthe staan sinds kort weer af en toe kratjes met boeken.
Misschien wat oneerbiedig noem ik die boeken leesvoer. Het zijn restanten die niet (meer) in mijn webwinkel Hond in de Kast te koop staan. Voor bedragen van één tot vijf euro is er voor elk wat wils. In de voorraadschuur heb ik ook nog de bijvangst van een grote partij tweedehands boeken staan, in uiteenlopende categorieën:

- Nederlandse romans - Engelstalige romans
- sprookjes - streekromans
- geschiedenis - aardrijkskunde en reizen
- natuur - tuinen
- koken - biografiën en waargebeurde verhalen


Wie op zoek is naar een bepaald boek, of gewoon een keer wil snuffelen kan me bellen:

Els den Os, (0593) 322 685


Een Zondagskind – Anne de Vries jr.

Anne de Vries jr. heeft onder de titel" Een Zondagskind" het leven van zijn vader beschreven. Het is een dikke biografie geworden, waarin je veel te weten kunt komen over Anne’s jeugd, zijn familie en zijn schrijverschap. Iedereen kent Anne de Vries als de schrijver van Bartje, maar hij heeft ook tientallen leesboekjes voor de Lagere School geschreven, vaak onder pseudoniem, of zonder vermelding van zijn naam. Zo blijkt één van mijn oudste boekjes, De Witte Pet, ook van de hand van Anne de Vries.

Voor Witteveners is het misschien interessant om te weten dat waar langs de Mantigerdijk de bordjes naar Anne de Vrieshoek verwijzen een tijdlang zijn woonplaats is geweest. Dat wordt ook kort in het boek vermeld door zoon Anne jr.

Verder heeft Anne met zijn gezin ondermeer in Zeist gewoond, en tijdens de oorlogsjaren in Hooghalen.

De beschrijving van wat er gebeurde in de Tweede Wereldoorlog vormt een flink deel van het boek, met secure verwijzingen naar de onderliggende documenten. Anne’s rol in het Drents verzet wordt uitvoerig beschreven.

Nieuwsgierig? Het boek is bij mij te leen.

Els den Os