Ommetje van WitteveenDe vele boomsoorten langs de route

door Engbert de Vries, augustus 2010

Onlangs heb ik het ommetje nog eens gewandeld en heb geconstateerd dat er nog al wat verschillende soorten bomen langs de route staan. Nabij de startplaats op de parkeerplaats bij het voetbalveld staan in het plantsoen de volgende bomen: enkele hele grote beuken (1), volop hulst (2), veel esdoorns (3) en uiteraard eiken (4). Een enkele grote linde (5) is er ook te vinden. Lindebomen bloeien eind juni en ruiken tijdens vochtige dagen fantastisch. Bijen vinden daardoor de bloeiende bomen onmiddellijk.

Langs het smalle paadje achter de ijsbaan staan naast eiken ook berken (6) en wilgen (7) . Aan het pad rechtsaf richting achterzijde sportveld staan heel veel tamme kastanjes (8) . De lange slierten van de bloesem liggen op de grond te verteren. In de herfst zijn straks de tamme kastanjes voor het oprapen. Het is de moeite waard om ze met kinderen te gaan zoeken. De omhulsels hebben wel pittige stekels, maar als de omhulsels drogen zijn de kastanjes er zo uit te pakken.

Verderop treft u volop sparren (9). Langs het brede pad richting het bosmeer ontstaat een prachtige beukenlaan. Aan beide kanten van het pad staat een rij beuken. In het bos ernaast staan heel veel sparren en eiken. Deze eiken zijn aangeplant na de hevige storm in de zeventiger jaren. Bij het bosmeer vindt u de al genoemde soorten.

Achter het KNMI-station treft u een productiebos van SBB met veel dennen (10) en lariks (11). Als u de weg oversteekt komt u in een jong eikenbos en na de sparren vindt u de weimouthden (12) met zijn vijf naalden. Bij het voormalige voetbalveld ziet u langs de slootkant acaciaís (13) met de trossen zaden nog boven in de top. Acaciaís bloeien in juni met prachtige lange witte trossen. Bij het kruispunt Bosweg/Talmaweg staan ze ook volop.

In het open agrarisch gebied (hebt u zittend op het bankje al genoten van het ruime uitzicht?) staan uiteraard geen bomen. Wel opvallend is daar het perceel cichorei naast de aardappelen op het land van Klaas Jipping. Het gaat om de wortel van cichorei. De wortel slaat inuline op dat schijnt geneeskrachtig te zijn. Cichorei is familie van witlof en andijvie en wordt geoogst in sept tot dec. In het verleden werd cichorei verbouwd als surrogaat voor koffie.

In het plantsoen en in de tuinen in het dorp treft u een rijke schakering van gekweekte struiken en bomen. Aangekomen op de Talmaweg ziet u de eiken (die zijn er genoeg) en kastanjes. Ze zien er niet goed uit; ze worden al weer bruin.

In het plantsoen langs het smalle wandelpaadje en bij de grote kei zijn de volgende soorten te vinden: honingboom (14), hulst, esdoorn, meidoorn (15), vlier (16), Amerikaanse eik (17), hazelaar (18) en populier (19). Op het ogenblijk bloeit in dit stukje plantsoen de balsemien, ook wel springzaad genoemd. Een prachtige, grote plant van ongeveer anderhalve meter en als u de plant aanraakt, springt het zaad er uit, vandaar de naam springzaad.

Aan het nieuwe pad langs het kanaal staan eiken, ja eiken zijn er genoeg in Witteveen. Bent u al eens over dit nieuwe pad gewandeld of gefietst; dit is toch wel een bijzonder plekje geworden. Bij de nieuwe brug staan in het bosje met een uniek zitje eik, wilg en hazelaar.

Bij de afsluiting naar de grote weg staan populieren en esdoorns. Loopt u langs de singel naar het bos dan loopt u onder de esdoorns. Esdoorns hebben we geweldig veel in ons dorp. Ze verspreiden zich gemakkelijk met hun zaden die dwarrelen als vlinders naar beneden.

Tenslotte wandelt u door het elzenbos. In dit bos staan elzen (20), vlierstruiken, lijsterbessen(21), berken en onlangs ontdekte ik hier de bergvlier (22) met zijn rode bessen. De bladeren lijken op de gewone vlier maar de bessen worden niet zwart, maar ze blijven rood. Misschien zitten er nog rode bessen aan. In dit elzenbos is de bodembegroeiing echt prachtig met bramen en heel veel varens. Helaas staat er ook veel Amerikaanse vogelkers (23). Het is een prunus die hier bospest wordt genoemd. In de twintiger jaren is deze boom ingevoerd in Nederland en BelgiŽ als vulhout in de bossen. Tegenwoordig willen de bosbeheerders de bospest weer graag kwijt. Het valt niet mee om deze vogelkers uit te roeien. Schapen en geiten vreten ze wel. Afzagen is ook een optie, maar de boom loopt snel weer uit. Vogels en vossen zorgen bovendien voor het verspreiden van de zaden.

Ach zo ziet u maar op een route van ruim vier kilometer zijn veel verschillende soorten bomen, maar ook andere bijzonderheden waar te nemen.


Engbert de Vries is het voormalig hoofd/directeur van de school in Witteveen en nog steeds trainer bij de voetbalvereniging Witteveense boys'87.
Hij is erg begaan met de natuur en wil mensen er graag bewust van maken wat er zoal groeit in hun woonomgeving.
Hij is ook een gepassioneerd imker en geeft regelmatig rondleidingen door zijn bijenfarm.
Voor meer informatie kunt u hem mailen: E.de.Vries76@kpnplanet.nlklik hier voor een grote afbeelding