Het ommetje van Witteveen

De OpeningOp 2 juli was het dan zover. Rond vijf uur ontving de werkgroep Ommetje Witteveen in de Tille genodigden, dorpsgenoten, vrijwilligers en belangstellenden voor de opening. Gejuich! Oranje scoorde. De voorzitter, Engbert de Vries, heette de aanwezigen welkom met een opsomming van markante feiten: hoe het vier jaar geleden begon, hoe twee jaar geleden de goedgekeuring kwam met € 9500,- subsidie en de instelling door Plaatselijk Belang Witteveen van de werkgroep. Deze maakte een begroting en vroeg toestemming bij grondeigenaren en -gebruikers, vergunningen en subsidies bij instanties, en wierf vrijwilligers. Overal werd steun gevonden. De route werd ingekort en aangepast, en er werden elementen toegevoegd zoals verharding van een pad en een historische brug en steiger. Vervolgens stelde hij voor de openinghandelingen voor het Ommetje te gaan verrichten. Dit zouden zijn de onthulling van het informatiebord bij het viaduct, het lopen van een stuk van de route en het losmaken van linten voor de historische brug, het nieuwe pad en de historische steiger. Zo ging een groep van circa 60 personen op pad.

Het informatiebord bij het viaduct werd onthuld door de vormgever tevens maker van van het informatieboekje, dhr. Jan van Ginkel, samen met wethouder Emko Dolfing. Met vereende krachten losten ze de linten van het verhullende laken. Na verwijdering hiervan werd het stil en daarna onstond een complimenterend geroezemoes. Heel mooi, werd meermaals gehoord. Daarmee was het Ommetje geopend.

Vanaf het bord werd de route – tegengesteld – door het elzenbos gelopen.

Vervolgens opende Henk Vieregge als coördinator van de vrijwilligers, die daar veel werk hebben verricht, de strik voor het nieuwe pad.

Over de brug waren drie linten gespannen, zó verheugd was de werkgroep over de subsidie van het Raboprojectenfonds, maar ook omdat drie leden van het fonds aanwezig waren. Na het lostrekken van de drie strikken ging de hele groep heen en terug over de brug; en die hield het! Logisch want Arcadis heeft hem ontworpen en Reinie Huizing heeft hem met een hele ploeg vrijwilligers gebouwd. De stoet volgde het nieuwe pad.

De strik voor de nieuwe steiger werd opengetrokken door de vertegenwoordiger van Dorpen-Overleg Midden-Drenthe, dat deze heeft gesubsidieerd.

Na deze openingshandelingen ging ieder terug naar de Tille waar onder het genot van een drankje en een hapje Engbert alle ondersteuners gericht bedankte: Jan van Ginkel cs., de provicie, Landschapsbeheer, gemeente Midden-Drenthe, Staatsbosbeheer, het Waterschap, de Heidemij, Kern met Pit, Arcadis, Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (Domeinen), het Leefbaarheidsfonds Vitaal!, het Raboprojectenfonds, het Dorpen Overleg Midden-Drenthe, de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe, de plaatselijke horeca en alle vrijwilligers. Alle aanwezigen ontvingen het informatieboekje Rondom Witteveen.


Het informatieboekje is verkrijgbaar bij de plaatselijke horeca:
- Café-Restaurant-Zalencentrum Onder de Hoge Dennen, Mej. A. Talmaweg 43, Witteveen
- Hotel-Café-Restaurant Het Witteveen, K. Brokweg 16, Witteveen
- Landal Greenparks De Orveltermarke, Mr. J.B. Kanweg 5, Witteveen.Een woord van dank aan Jeannette de Blécourt die de foto's gemaakt heeft van de voortgang van het Ommetje Witteveen.